Özel mülkiyet gecekondular tarafından alındığında bedelini tüm toplum ödüyor | Fox Haber

Eda

New member
Bu içeriğe erişim için Haberler'e katılın

Maksimum makale sayınıza ulaştınız. Okumaya devam etmek için giriş yapın veya ÜCRETSİZ bir hesap oluşturun.

Geçerli bir e.

E-postanızı girip devam düğmesine bastığınızda, Mali Teşvik Bildirimimizi içeren Haberler'in Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz. İçeriğe erişmek için e-postanızı kontrol edin ve verilen talimatları izleyin.

Sorun yaşıyorsanız? Buraya tıklayın.

YENİArtık Haberler yazılarını dinleyebilirsiniz!


Amerika'nın dört bir yanındaki şehirlerde gecekondulaşmada bir artış yaşanıyor; insanlar yasa dışı bir şekilde oturma hakları olmayan bir mülke girip işgal ettiğinde.

Ancak Washington Post, WNYC (New York City'nin kamu yayıncısı) ve Dave Weigel gibi kurumsal medyadaki pek çok kişi, bu eğilimin önemini ve hatta varlığını azaltan hikayeler yayınladılar. Onlar ve diğerleri, gecekondulaşmayla ilgili son haberlerin yalnızca “sağcı bir konuşma noktası” veya “nadiren” ortaya çıkan bir soruna karşı “haçlı seferi” olduğunu iddia ediyorlar.

Ancak her zamanki gibi medya birçok açıdan yanılıyor.



Cumhuriyetçi Florida Valisi Ron DeSantis gecekondu sakinlerine yönelik yasa tasarısını imzaladı. (Vali Ron DeSantis/FB)


Öncelikle konuyu gereksiz yere siyasallaştırıyorlar. İkincisi, özellikle büyük şehirlerde gecekondulaşmadaki artış gerçek; kötü kanunlar ve öngörüsüz konut politikaları durumu daha da kötüleştiriyor.

GÖÇMENLER DİĞERLERİNE YASALARI NASIL KULLANACAKLARINI ÖĞRETİRKEN, ÇÖKÜM NOKTASINDAKİ ÇOK YERLEŞME EĞİLİMİ; UZMANLAR UYARIYOR: 'HASAR VAR'

Ulusal Kiralık Ev Konseyi'ne göre yalnızca Atlanta'da tahmini 1.200 ev gecekonduya maruz kalıyor. Şehir, 2013'ten bu yana sahip olmadıkları evlere taşınan ve taşınmayı reddeden bireylerin hikayeleriyle on yıldan fazla bir süredir bu sorunla mücadele ediyor.

Ve Philadelphia'da 2018 Belediye Meclisi, gecekondu sakinlerinin kaldırılmasını kolaylaştıracak bir yönetmelik çıkarmak zorunda kaldı. Bir gecekonduyu mahkeme yoluyla uzaklaştırmanın ne kadar sürebileceğini anlayan profesyonel gecekondu sakinleri (o zamanlar bir yıla kadardı, ancak New York gibi diğer şehirlerde bu süre iki yıla kadar sürebiliyor) içeri giriyor ve taşınmak için para talep ediyordu. O zamanın Büyük Philadelphia Emlakçılar Birliği'nin başkanı Joseph Rey, bunu “gasp” olarak nitelendirdi.

Ve sonra New York var. Gothamist, şehirde gecekondu sorunu olmadığını iddia ediyor.

Bunu, Flushing'deki annesinden miras kalan eve taşınan gecekondu sakinlerini “yasadışı bir şekilde tahliye ettiği” gerekçesiyle tutuklanan Adele Andaloro'ya söyleyin. Ya da komşusunun Bayside'daki evinin gecekondu sakinleri tarafından ele geçirildiğini ve bunun bir gencin evde vurulmasına yol açtığını gören Steve Markowski'ye anlatın.

SOL, SİZİN GİBİ EV SAHİPLERİNİ RİSKE ATTIĞI İÇİN TAMAMEN GELECEKÇİ HAKLARIYLA İLGİLİDİR

Bu hikayeler sadece yüzeysel olsa da, etkilenen ev sahipleri gecekondulaşmanın yalnızca “sağcı bir konuşma konusu” olduğunu pek söyleyemezler.

Gerçek şu ki, gecekondulaşma gerçek bir sorundur; ve konut arzı eksikliği nedeniyle durum daha da kötüleşiyor. Sınırlı arz konut fiyatlarını artırıyor ve bu fahiş maliyet, ülkemizde yaşayan pek çok kişi için uygun fiyatlı konutları ulaşılmaz kılıyor.

Elbette bu sert gerçeklik Olumsuz özel mülkiyete izinsiz girmeyi meşrulaştırın. Ancak şehir, eyalet ve ulusal liderlerin gecekondu sorununu uzun vadede çözmek için nereye odaklanmaları gerektiğini açıklıyor: konut arzını artırmak.

Arzın artmasıyla maliyetler düşecek. Daha ucuz kiralar gecekondulaşmayı daha az cazip hale getirecek ve bu da daha az insanın yaşayacak bir yer bulmak için kanunları çiğnemesine yol açacak.

Teksaslı ev sahipleri gecekonducunun mülkünü bırakmayı reddetmesi üzerine öfkelendi, polis onu görevden almayacak: 'KİMSEYE GÜVENMEYİN'

Ve vergi mükelleflerinin parasını konut maliyeti sorununa harcamak çözüm değil.

Aksine, arzı artırmanın yolu inşaatı kolaylaştırmaktır. Düzenlemeler kesilmeli, ücretler düşürülmeli ve imar daha az kısıtlayıcı olmalıdır. NIMBY'lere başkalarının özel mülkiyet haklarına müdahale etme fırsatı verilmeli.

Bu değişiklikler konut inşa etmeyi daha uygun maliyetli hale getirecek ve bu da alıcı veya konut kiracısı için fiyatların düşmesine yol açacak.

Ancak uzun vadeli çözüm budur. Kısa vadede, yasadışı gecekondu sakinlerinin, kiralık mülklerinin ev sahibiyle gerçek anlaşmazlıkları olan yasal kiracılarla aynı muameleye tabi tutulmamasını sağlamak için yerel yönetmelikler ve eyalet yasaları yeniden yazılmalıdır.

FOX HABERİN DİĞER GÖRÜŞLERİ İÇİN TIKLAYIN

Florida'da Vali Ron DeSantis yakın zamanda gecekondu sakinlerinin uzaklaştırılmasını kolaylaştırmak ve aynı zamanda ev sahipleriyle meşru çatışmalarda kiracıları korumak için bir yasa imzaladı.

Ve New York'ta yasama organı, Andaloro'nun Queens'teki davasına, gecekondu sakinlerini kiracılar için ev sahibi/kiracı yasası korumasından açıkça dışlayan bir yasa çıkararak yanıt verdi. New York gecekondu sakinlerinin izinsiz girenler olduğunu kabul etti. Diğer eyaletler ve şehirler de aynısını yapmalıdır.

Mülkiyet hakları istikrarlı bir toplumun temelidir. Mülkiyet, hükümetin “yakalayıcı elinden” veya hırsızlıktan korunduğunda, barış içinde bir arada yaşamayı teşvik eder ve hesaplı risk almaya yol açar; bu da hem mal sahibinin hem de genel olarak toplumun yararına olur.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Gecekonduların mülkiyet haklarını elinden almasına göz yummak veya sorunun var olduğunu inkar etmek, toplumu istikrarsızlaştırmaya yönelik çabaları zımnen teşvik etmek anlamına gelir.

Gecekondulaşma gerçek çözümler gerektiren gerçek bir sorundur. Varlığını inkar etmek, gerçekliği inkar etmektir.

MARK MILLER'DAN DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN BURAYA TIKLAYIN