Audrey Hepburn'ün 'My Fair Lady'si 60 yıl sonra hâlâ savunulmaya ihtiyaç duyuyor

Eda

New member
YENİArtık Haberler yazılarını dinleyebilirsiniz!


2024 yılı, Audrey Hepburn ve Rex Harrison'ın başrollerini paylaştığı “My Fair Lady”nin vizyona girmesinin 60. yıl dönümü olduğundan, eşim ve ben yakın zamanda klasiği yeniden izlemek için oturduk. 12 muhteşem Akademi Ödülüne aday gösterilen gerçekten ikonik bir film. “En İyi Film”, “En İyi Yönetmen” ve “En İyi Erkek Oyuncu” dahil olmak üzere sekiz ödül kazandı.

Ancak filmin başrol oyuncusu Audrey Hepburn aday gösterilmediğinde bile eksikti. Neden?

Her ne kadar çoğu kişi filmin gösterime girmesinden 60 yıl sonra bunun farkında olmasa da, o zamanlar Audrey Hepburn'ün Eliza Doolittle rolüne seçilmesiyle, karakteri sahnede harika bir şekilde canlandıran Julie Andrews'un seçilmesiyle ilgili epey bir tartışma vardı.

ANNE HATHAWAY AYIKLIĞIN BEŞ YILINI KUTLUYOR: 'BİR DÖNÜM NOKTASI GİBİ HİSSETTİRİYOR'

Hepburn ve Andrews, güçlü Hollywood imparatorları arasındaki çapraz ateşte masum seyirciler olsa da, kalıcı ikincil hasara uğrayan hepburn oldu.



Audrey Hepburn, 1964 tarihli “My Fair Lady” filminden bir sahnede büyük bir şapka takıyor. (Fotoğraf: Warner Brothers/Getty Images)


80'lerin sonunda Hepburn'le tanışan ve ona bir projede yardımcı olan biri olarak, bu kötü niyetli tartışma karşısında onu savunmanın gerekli olduğuna uzun zamandır inanıyordum. İlan edildiği gibi zarafetin, sınıfın, nezaketin ve empatinin vücut bulmuş haliydi. “Audrey Hepburn'ü Kanalize Etmek – Bir Ömür Boyu Romantik Talihsizlik” başlıklı küçük bir romantik romanda ona hürmetimi sunardım.

“My Fair Lady”nin oyuncu seçimine ilişkin tartışmalara gelince, film ilk duyurulduğunda – Rex Harrison ve Julie Andrews'un rol aldığı Broadway'de gerçekleştirilen son derece başarılı sahne prodüksiyonunun ardından – Hollywood'un içinde ve dışında pek çok kişi bunu varsaymıştı ve umuyordu. – Harrison ve Andrews'un filmdeki sahne rollerini yeniden canlandıracakları. Bunu ümit edenlerden biri de Hepburn'ün kendisi.




Audrey Hepburn “Sabrina” filminin tanıtım fotoğrafı için poz veriyor. (Getty Images)


Harrison'ın filmde yer alacağı ancak Andrews'un yerini Hepburn'ün alacağı doğrulandıktan sonra Hepburn durumu düzeltmeye çalıştı: “Julie'yi Broadway'de gören insanların dehşetini anladım. Julie bu rolü kendisine ait kıldı. ve bu nedenle ilk teklif geldiğinde yapmak istemedim, eğer geri çevirirsem başka bir sinema oyuncusuna teklif edeceklerini öğrendim. üçüncü kız, o yüzden kabul ettim.”

Güçlü stüdyo patronu Jack Warner, başından beri Andrews'un filmde yer almamasına karar vermişti. Ne kadar inanılmaz yetenekli olsa da onun tanınmadığını ve kendisinin ve stüdyonun yaptığı yatırımın dünyaca ünlü bir oyuncuya ihtiyaç duyduğunu hissediyordu.


My Fair Lady'de Audrey Hepburn ve Rex Harrison


George Cukor'un yönettiği “My Fair Lady”de Eliza Doolittle rolünde Audrey Hepburn (1929-1993) ve Profesör Henry Higgins rolünde Rex Harrison (1908-1990). (Fotoğraf: Silver Screen Collection/Getty Images)


Zamanın bazı sahne ve film eleştirmenleri Andrews'un prodüksiyonun dışında bırakılmasına kızmıştı, bu yüzden görünüşe göre bunun acısını Hepburn'den çıkarmak için herhangi bir bahane arıyorlardı. “The King and I”de Deborah Kerr ve “West Side Story”de Natalie Wood için şarkı söyleyen Marni Nixon'un, filmdeki Hepburn'ün şarkılarının çoğunu seslendirdiği sızdırıldığında bir tane buldular.

O zamanlar eleştirmenlerin bilmediği şey, Hepburn'ün filmde kendi şarkı sesinin kullanılacağına dair güvence verilmiş olmasıydı. Hepburn doğuştan yetenekli bir şarkıcı olmasa da, bir melodiyi taşıyabiliyordu… birkaç yıl önce “Breakfast at Tiffany's”de “Moon River” şarkısını söylerken gösterdiği gibi.

“My Fair Lady”nin konusu da “yetenekli” şarkıcılara ihtiyaç duymuyordu. Rex Harrison'ın müzikal numaralarını “konuşarak” sahnede ve ekranda nefis bir şekilde kanıtladığı bir gerçek.


Audrey Hepburn, My Fair Lady'deki Eliza Doolittle rolünde


Audrey Hepburn, “My Fair Lady”de Eliza Doolittle rolünde. Orijinal yayın tarihi 25 Aralık 1964. (Fotoğraf: CBS, Getty Images aracılığıyla)


Ne yazık ki Jack Warner ve stüdyonun Hepburn'ün sesini kullanmaya hiç niyeti yoktu. Filmin müzik yönetmeni Andre Previn'in daha sonra açıkladığı gibi, rolü alması için onu kandırdılar.

Bu talihsiz tartışmanın bir sonucu da, Hollywood'daki meslektaşlarından bazılarının Hepburn'ün “En İyi Kadın Oyuncu” Akademi Ödülü'nü “Mary Poppins” filmiyle Julie Andrews'a hırçın bir şekilde vermeleri nedeniyle “cezalandırıldığı” algısıydı; bu film elbette 1964'te gösterime girdi. “Benim Güzel Leydim.”

Bazıları ayrıca Hepburn'ün mirasının hâlâ 60 yıllık tartışmanın radyoaktif serpintileriyle ilgili olduğuna inanıyor. 2010 yılında The Hollywood Reporter'a verdiği bir röportajda Emma Thompson'a yazdığı “My Fair Lady” filminin yeniden çevrimi soruldu ve şöyle dedi: “Bunu yapmam istendiğinde çok heyecanlandım, çünkü ona baktığımda şöyle düşündüm: yeni bir versiyonu olması gerekiyor, filmden pek hoşlanmıyorum.”

FOX HABERİN DİĞER GÖRÜŞLERİ İÇİN TIKLAYIN

Thompson, Hepburn hakkında şunu ekledi: “Korkarım şarkı söyleyemiyor ve oyunculuk da yapamıyor.”

Vay. Thompson'ın muazzam bir hayranıyım ama bu eleştiri şok edici. Thompson'ın bildiği gibi mükemmel oyunculuk, tıpkı güzellik gibi, bakanın gözündedir.


Audrey Hepburn Oscar'la


Aktris Audrey Hepburn, New York City'deki Akademi Ödülleri töreninde “Roma Tatili” filmindeki performansıyla kazandığı Oscar ödülünü sevgiyle elinde tutuyor. (Fotoğraf: Ralph Morse/Life Magazine/The LIFE Resim Koleksiyonu, Getty Images aracılığıyla)


Belki de hemşehrisi Andrews'u savunmaya geliyordu ama dört kez daha Akademi Ödülü'ne aday gösterilirken bir Akademi Ödülü kazanan Hepburn'ün geçip gitmesinden ve kendini savunamamasından sonra bunu bu şekilde yapmak küçük ve küçük görünüyordu.

Öte yandan, “Mary Poppins” rolüyle “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü kazanmadan hemen önce Julie Andrews'un çok klas bir şekilde şunları söylemesi büyük bir övgüyü hak ediyor: “Bence Audrey'in aday gösterilmesi gerekiyordu. Olmadığı için çok üzgünüm. ”

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Ardından, sahnede ödülünü kabul ettiğinde, Andrews akıllıca bir şekilde tartışmayı kağıda sardı ve şöyle dedi: “Bütün bunları mümkün kılan Bay Jack L. Warner'a teşekkürler.”

Gerçek şu ki Hepburn “My Fair Lady”de inanılmaz bir performans sergiledi. Filmin orijinal vokal parçalarıyla birlikte yayınlanmasıyla, sesine dublaj yapılmasına ilişkin üretilmiş damgalamanın ortadan kaldırılması “adil” ve uygun olurdu… niyeti de buydu.

DOUGLAS MACKINNON'DAN DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN BURAYA TIKLAYIN