Yapabileceğiniz tek şey çaresiz hissetmek olduğunda Paskalya son sözü söyler

Eda

New member
YENİArtık Haberler yazılarını dinleyebilirsiniz!

“Diriliş ve yaşam Ben’im. Bana iman eden ölse bile yaşayacaktır ve yaşayan ve bana iman eden hiç kimse asla ölmeyecektir” (Yuhanna 11:26-26). Takipçileri için İsa’nın bu sözleri şüphesiz hafıza bankalarımıza kazınmıştır – ve hepimizin istediği bir şeyi – burada yaşam ve sonsuz yaşam – vaat ettikleri için onlara sarılıyoruz.

Bununla birlikte – Paskalya, taşın yuvarlanmasından ve Rabbimizin ölümden adım atmasından daha fazlasını mı ifade ediyor? Burada bir kereden fazla ölürsek, O’nun diriltildiği gibi diriltileceğimiz anlamına mı geliyor? Sadece ölüm anında değil, günlük yaşamda Paskalya’nın en derin anlamı nedir?

Merhum Piskoposluk rahibi Philips Brooks, “Büyük Paskalya gerçeği, ölümden sonra yeni yaşamamız gerektiği değil, dirilişin gücüyle burada ve şimdi yeni olmamızdır” diye yazmıştı.

PASKALYA, TANRI’NIN BİZE HAYATI DEĞİŞTİREN BU TEK ŞEYİ HATIRLATMASIDIR

Diriltilmiş Yaşam – Paskalya Yaşamı, yaşamın her anına neşe katmalıdır. Kucaklamaya değer bir şey belki de tarihteki herhangi bir yakın andan daha fazla. Dünyamız şu anda sıkıntılı ve sinir bozucu bir yer.

Bazıları geçen yılki seçimlerin her şeyi düzelteceğini düşündü. Diğerleri, COVID ve onun yorucu etkileri azalmaya başladığında, hayatların eskisi gibi hissedeceğine inanıyordu. Ama işte buradayız – şaşırtıcı enflasyon, artan suç oranları ve devam eden siyasi bölünme rahatsızlığıyla – dünyanın demokrasi ve özgürlük üzerinde sıkı bir kontrol sahibi olduklarını düşünen bölgelerinde savaş hayaletiyle birleştik. Dümende Rus delilerle “bittiğimizi” düşündük – açıkçası, bitmedik. Devam edebilirim ama sen olayı anladın. Geçenlerde bir Kilise üyesinin bana söylediği gibi, “Kendimi çok umutsuz hissediyorum.”

Anladım. Ve mevcut durumlarımızın hiçbirini hafife almasam da, Paskalya’nın çaresiz duygularımızı bir dereceye kadar dönüştürmese de konuşabileceğini düşünüyorum. İlk olarak (Vaiz’in yazarının yazacağı gibi) “yeni bir şey yok” ve ikincisi – gerçekten, nihayetinde kontrolümüz dışında olan çok şey var.

Dünyamızı kontrol edebileceğimizi “düşünebiliriz”, ancak sahip olduğumuz tek araç endişe, korku, çaresizlik – endişe.

Yüksek fiyatlar, artan suç, salgın hastalık hayaleti veya acımasız diktatör haydutların tehdidi hakkında endişelenmememizi önermiyorum. Bu şeyler hakkında dua edebiliriz (ve etmeliyiz). Bu alemlerde nüfuz sahibi olanlarla konuşabilir veya onlara yazabiliriz (ve yazmalıyız). Ancak, günlük yaşamda endişeyi her kabul ettiğinizde, bunun Paskalya yaşamının gücünü azaltan yararsız bir girişim olduğunu fark etmeye değer.

Ravensbruck Toplama Kampı’nın dehşetinden sağ kurtulan Hollandalı müjdeci Corrie Ten Boom, yaşamının sonlarına doğru şöyle düşündü: “Endişe, yarını kederden kurtarmaz; bugünün gücünü tüketir.” önce, “Endişelenme … her günün kendi başına yeterince sıkıntısı var.” İnsanlar “Amin!”

ONURUN TANIĞI: BARBARA BUSH’UN SON GÜNLERİNDE YATAK BAŞINDA YAPTIKLARIM

Kontrolümüz dışındaki şeyler (ve kontrolümüz içindeki birçok şey) için endişelendiğimizde aslında Tanrı’yı oynuyoruz. CS Lewis’in tavsiye ettiği gibi, “Endişe sadece Tanrı’dan dindirmesini istememiz gereken bir acı değil, aynı zamanda O’ndan affetmesini istememiz gereken bir zayıflıktır – çünkü o bize yarını umursamamamızı söyledi.”

Dua et, evet; kesinlikle elinden geleni yap – ama endişelenmenin seni hayattan çalmasına izin verme

Paskalya bize son sözün Tanrı’nın olduğunu hatırlatır. Korkunç çarmıha gerilme sona erdiğinde, İsa’nın en yakın arkadaşları sonun gerçekten geldiğini düşündüler. Keder ve yas içinde kayıp gitmeye başladılar – bazıları balığa geri döndü, diğerleri sıranın kendilerinin olduğunu düşünerek korku içinde daireler çizdi, yine diğerleri ölü bir bedeni yağlamaya gitti. Yine de, İsa’nın defalarca söylediği şeyi unutmuşlardı – hikayenin sonu insan eliyle değil, İlahi Olanlar tarafından yazılmıştır.

GÖRÜŞ BÜLTENİNE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ

“Mesih,” diye yazmıştı eski Kilise İskenderiyeli Peder Clement, “tüm gün batımlarımızı şafağa çevirdi.” Ah, elbette, bazen Yüce’nin sunduğu şafaklar, kendimize çizeceğimiz şafaklar değildir, ama kim daha iyi bilir? O mu ben mi? Bunun cevabı yüzümdeki burun kadar açık.

Bu nedenle, endişelendiğimiz şeyler Easter Hope’a sunulduğunda, Tanrı’nın her şeyi yoluna koyacağını bilerek güvende olabilirsiniz.

Geçen yüzyılda, bu hayattan 2021 Noel’inden sonraki güne kayan Anglikan Başpiskoposu Desmond Tutu kadar dokunaklı ve kişisel olarak bunu daha dokunaklı ve kişisel olarak çok az kişi biliyordu. Kralların Kralı… Paskalya bize diyor ki, aksi olan her şeye rağmen O’nun iradesi bizim için galip gelecek, sevgi nefrete, adalet adaletsizlik ve zulme, barış sömürü ve acıya galip gelecek.”

HABERLER SUNULDU

Bunu bir adım daha ileri götürmek için – Paskalya, asi bir çocuk anlamına gelir, sonsuza dek kaybolmuş bir çocuk anlamına gelmez; ölmekte olan bir evliliğin boşanmayla sonuçlanması gerekmez; boşanma, ilişkilerin sonu anlamına gelmek zorunda değildir; ağır bir günah, başkalarının gerçek merhametini veya Tanrı’nın lütfunu tüketmez; kanserin ölümle bitmesi gerekmez ve Paskalya da biter – aslında ölümün hayatın sonu anlamına gelmediği anlamına gelir. Paskalya’nın vaatleri alanına yerleştirildiğinde tüm karanlıklar şafağa çevrilebilir.

Bu yüzden başladığım yere geri dönüyorum – Paskalya’nın en derin anlamı nedir? Her hikayenin son bölümünü Tanrı ve yalnızca Tanrı yazar – ve O’nun sevgili kucağında, umut – her koşulda sonsuz fışkırır. Paskalyanız mübarek olsun.

REV’DEN DAHA FAZLA OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ. Dr. RUSSELL LEVENSON, Jr.

Rahip Dr. Russell Levenson Jr., yaklaşık 30 yıldır atanmış bir Piskoposluk rahibidir. Alabama, Virginia, Tennessee, Louisiana ve Florida’daki kiliselerde çeşitli görevlerde bulunan kendisi ve eşi Laura, son 12 yıldır St. Martin’s Episcopal Kilisesi’nin rektörlüğünü yaptığı Houston, Teksas’ta yaşıyor. İnanç ve Hristiyanlık üzerine birkaç kitap yayınladı. En yeni kitabı, “Onur Tanıklığı: George HW ve Barbara Bush’un Yaşamı ve İnancı,” şimdi erişilebilir.