Terör kurbanının babasının İsrail'in rehineler için terörist ticaretini görmedeki ağrısı

Eda

New member
YENİArtık Haberler makalelerini dinleyebilirsiniz!

Oğlum, 17 yaşında ve onbirinci sınıfta bir terör saldırısında öldürüldü. 5 Mart 2003'te, memleketimiz Haifa'da 37. otobüs üzerinde bir Hamas intihar bombacısı patladı. On yedi erkek, kadın ve çocuklar öldürüldü – nezekleri okulda başka bir günden eve dönen okul çocukları.

İsrail'de doğmuş ve büyüdüm, şok oldum. Bir insanı mümkün olduğunca çok Yahudiyi öldürmek için kendi hayatını almaya neyin sürdüğünü anlayamadım. Böyle bir eylemi körükleyen nefreti anlayamadım. Anlamaya kararlı olarak, Müslüman geleneklere göre, siyah kıyafetlerde yas tutanları karşılaması ve acı kahveye hizmet etmesi gereken intihar bombacısının annesinin normal kıyafetler giymesi ve tatlılar dağıtması gerektiğini öğrendim. Bu annenin çocuğumdan kendi sevdiğinden daha fazla nefret edebileceğinden şaşkındım.

İşte o zaman, kabul ettiğimizden çok daha derin bir sorunla karşı karşıya olduğumuzu fark ettim. Nefret evde öğretilirse, okullarda güçlendirilirse ve anaokullarında kutlanırsa – çocukların intihar bombacıları ve okul performanslarının yerleşimcileri öldürme yerleşimlerini yücelttikleri – geçmişte gördüklerimiz gibi başka bir meyvesiz müzakereler değişim getirmeyecektir.

Terör saldırısı İsrail'i kayalar; Üç otobüsün patladığı bildirildi

Asaf Zur, 5 Mart 2003 tarihinde bir intihar bombacısı Haifa'da bir otobüse üflediği bir Hamas terörist saldırısında öldürüldü. Asaf 17 yaşındaydı. (Zur ailesi)

Biz barış arayan insanlarız. Biz uzlaşmak ve barışa ulaşmak için büyük çaba sarf etmeye hazırız – ama sadece bu arzuyu paylaşanlarla. Terörist aşırılık yanlıları barış arayan ortaklar değil, tam imhamızdır.

Bir aile olarak, hiçbir ebeveyn bir çocuğun kaybından gerçekten iyileşemese de, hayatımıza devam etmek ve şifa bulmak istedik. Saldırıdan birkaç yıl sonra başka bir erkek bebek sahibi olduğumuz için şanslıydık. Normalde, ebeveynler çocukları hayat, sevinç ve mutluluk vermek için dünyaya getirir. Bizim durumumuzda, bize verilen çocuk bize geri döndü. Kederimizi yanlarında taşıdık bile, yaşamın olumlu yönlerine odaklanmamıza izin verdi.

Terör kurbanlarını ve ailelerini destekleyen bir kuruluş olan OneFamily'nin faaliyetlerine katıldık. İşe geri dönmek ve hayatlarımızı “normal” insanlarmış gibi yaşamak zorunda kaldık. İş yerinde, “mutlu bir yüz” koymalısın. Bir şey öldürülen oğlunuzun bir anısını tetiklediğinde ve istediğiniz tek şey ağlamak için sessiz bir yer bulmaktır. Ancak tek familya toplantılarında, geri çekilmelerde ve gezilerde, bizim gibi yaslı ebeveynler tarafından kuşatıldık. Düşüncelerimizi ve deneyimlerimizi yargılama korkusu olmadan paylaşabiliriz. Başkalarına nasıl baktığımız konusunda endişelenmeden kendimiz olabiliriz. 7 Ekim saldırısından sonra, onları OneFamily'ye ve sağladığı desteğe tanıtmak için şehrimizden yeni yaslanmış ailelerle bir araya geldik.

Daha Fazla Haberler Fikri için buraya tıklayın

Batı Şeria'daki Otobüsler

Filistin güvenlik mahkumlarını taşıyan otobüsler, 25 Ocak 2025 Cumartesi günü Batı Şeria şehri Ramallah şehrinde İsrail ile ateşkes anlaşmasının ardından bir İsrail hapishanesinden serbest bırakıldıktan sonra bir kalabalık tarafından karşılanıyor. (AP Fotoğraf/Nasser Nasser)

Ne yazık ki, yaslı insanların ailesi büyümeye devam ediyor. Şimdi bile, 7 Ekim'de alınan ve daha sonra Gazze'de öldürülen rehinelerin geri dönmesiyle, yeni ailelerin hayatlarını yeniden inşa etmek için muazzam desteğe ihtiyacı olacak.

İsrail, kaçırılan vatandaşlarını geri getirmek için yüksek bir bedel ödüyor. Birçok hüküm giymiş terörist karşılığında serbest bırakılıyor. Bunların arasında, oğlum Asaf'ı öldüren saldırıdaki rolü nedeniyle 18 yaşam şartlarına mahkum edilen Ali Hasan Al-Ragbi de var. Aynı saldırıya katılan diğer üç terörist 2011 yılında serbest kaçırılan asker Gilad Shalit'i serbest bırakma anlaşmasının bir parçası olarak yayınlandı.

Teröristlerin serbest bırakılmasına tamamen karşıyım. Haksız, ahlaksız ve yanlış. İsrail'i bir devlet olarak zayıflatır ve adalet sistemimizi aşındırır. Daha da kötüsü, daha fazla genç insanı terörist olmaya teşvik eder, başka bir anlaşmanın her zaman geleceğini bilerek. Geçmişte bu sürümlere karşı savaştım. Ama bu sefer itiraz etmemeyi seçtim. Rehin sayısı, yaşları ve katlandıklarının dehşeti olağanüstü önlemler talep ediyor.

Haberler uygulamasını almak için buraya tıklayın

Asaf Zur 2003 yılında Hamas teröristi tarafından öldürüldü.

ASAF, bir Hamas teröristi hayatını İsrail Haifa'da aldığında 11. sınıf öğrencisiydi. (Zur ailesi)

Bunun yerine, gelecek için savaşmayı seçiyorum – 7 Ekim gibi hiçbir şeyin bir daha gerçekleşmemesini sağlamak için. İsrail teröre karşı daha sert bir politika benimsemelidir. Daha fazla sınırlama yok, daha fazla uyarı yok, boş tehdit yok. Güvende olacaksak, geçmişte sahip olduğumuzdan farklı davranmalıyız.

Oğlum Asaf öldürüldü. Ama İsrail'de yaşayan üç oğlum ve üç torunum var. Asaf'ın Open Mezarında, onları güvende tutmak için elimden gelen her şeyi yapacağımı yemin ettim – ve bu “bir daha asla” aileme uygulanmayacaktı.

Yossi Zur, 2003 yılında oğlu Asaf, memleketi Haifa'da bir terör bombardımanında kaybetti.