LAURA INGRAHAM: Trump'ın MSG mitingi FDR ve Reagan'ın popülizmini yansıtıyor

Eda

New member
YENİArtık Haberler yazılarını dinleyebilirsiniz!

31 Ekim 1936'da FDR, Madison Square Garden'da bir miting düzenledi. İşte söylediği bazı şeyler: Tanıdığınız birine benziyor mu bir bakın:

“Ulus benim savaştan nefret ettiğimi biliyor ve ben de ulusun savaştan nefret ettiğini biliyorum.”

“Onlar (FDR'nin muhalifleri) Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti'ni sadece kendi işlerinin bir eklentisi olarak görmeye başlamışlardı. Artık biliyoruz ki organize parayla yönetilen hükümet, organize mafya tarafından yönetilen hükümet kadar tehlikelidir.”

“Tarihimizde hiçbir zaman bu güçler tek bir adaya karşı bugünkü kadar birleşmiş olmamıştı. Bana karşı nefretlerinde hemfikirdiler ve ben de onların nefretini memnuniyetle karşılıyorum.”

“İlk Yönetimim hakkında, bencillik ve güç arzusu güçlerinin kendi denkleriyle buluştuğunun söylenmesini isterim. İkinci Yönetimim için bu güçlerin efendileriyle buluştuğunun söylenmesini isterim.”

“Amerikan halkı dört yıllık bir kayıttan biliyor ki, bugün Beyaz Saray'a yalnızca bir giriş var; ön kapıdan. 4 Mart 1933'ten beri Beyaz Saray'ın yalnızca bir geçiş anahtarı var. Ben taşıdım. O anahtar cebimde. Başkan olduğum sürece cebimde kalacak.”

“Geçiş anahtarı olanlar mutlu değil. Bazıları çaresiz.”

Amerikalılar adaletsiz bir düzene karşı savaşırken böyle konuşuyorlar. Ronald Reagan'ın genç bir adam olarak FDR'yi desteklediğini ve Demokrat Parti'den yalnızca Demokratların artık ortalama Amerikalı için en iyi seçim olmadığına inandığı için ayrıldığını unutmayın. Robert F. Kennedy Jr. ve Tulsi Gabbard gibi Reagan da küçük çocuğu koruma konusunda daha iyi iş çıkaracağına inandığı partiye geçti.

Ve Reagan elitlere karşı da sert olabilir. İşte 1964'te:

“Bu seçimin meselesi şu: İster kendi özyönetim kapasitemize inanalım, ister Amerikan devrimini terk edip uzak bir başkentteki küçük bir entelektüel elitin bizim için hayatlarımızı bizim planladığımızdan daha iyi planlayabileceğini itiraf edelim” onları kendimiz.”

Ve işte 1980'de:

“Bu kampanyanın ana konusu, başımıza gelen bu benzeri görülmemiş felaketten dolayı Beyaz Saray ve Kongre'deki Demokrat parti liderliğinin doğrudan siyasi, kişisel ve ahlaki sorumluluğudur. Bize insani olarak yapılabilecek en fazlasını yaptıklarını söylüyorlar. Amerika Birleşik Devletleri'nin parlak bir gün geçirdiğini, ulusumuzun doruğa ulaştığını söylüyorlar. Sizden, Amerikan halkının artık kendi sorunlarıyla başa çıkma iradesine sahip olmadığını söylemenizi bekliyorlar; fedakarlık ve az fırsattan biri olun.

“Yurttaşlarım bu görüşü tamamen reddediyorum. Dünyanın en cömert halkı olan, en yüksek yaşam standardını yaratan Amerikan halkı, başkaları için daha iyi bir dünyayı ancak kendimiz geriye giderek kurabileceğimiz fikrini kabul etmeyecektir. Milleti yönetmekle işimiz olamayacağına inananlar, bu büyük ülkenin, krizden krize sürüklenen, milli irademizi ve amacımızı aşındıran vasat bir liderlik altında kendi kendini yok etmesine seyirci kalmayacağım. Amerikan halkı, ulusumuzun en yüksek mevkilerini emanet ettikleri kişilerden daha iyisini hak ediyor ve bu konuda bir şeyler yapma kararlılığımızda bir aradayız.”

Popülizmin dili budur; Amerikan halkının kendi çıkarlarını ön planda tutan bir hükümeti hak ettiği inancı. Güçlü bir dil. Sert bir dil olabilir. Ve Amerikan halkına hiçbir zaman güvenmeyen Dick Cheney'nin 1976'da neden Reagan'a karşı çıktığını anlayabilirsiniz.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Ancak bu, liderlerini eleştirmekten, liderlerini kovmaktan ve onların yerine daha iyilerini getirmekten korkmayan özgür insanların dilidir. Ve eğer bu tür güçlü bir Amerikan retoriği duyuyorsanız – ister Trump'tan, ister Vance'ten, ister başka bir Amerikalı popülistten olsun – ve bunun faşizme benzediğini düşünüyorsanız, o zaman ya cahilsiniz ya da yalan söylüyorsunuz. FDR faşizmi yok etti. Reagan Sovyetler Birliği'ni yok etti. Trump, Çin Komünist Partisine karşı mücadeleye öncülük etti.

FDR ve Reagan gibi Trump da bir Özgürlük Savaşçısıdır. Onlar gibi o da yalnızca dünya çapında özgürlüğü teşvik etmememiz gerektiğine inanıyor; Amerikalıların kendi ülkelerinde özgür olmalarını sağlamamız gerektiğine inanıyor. Eğer Amerikan özgürlüğünden yanaysanız Trump'ı destekliyorsunuz demektir.

LAURA INGRAHAM'DAN DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN BURAYA TIKLAYIN

Laura Ingraham, FOX Haber Kanalı'nın (FNC) The Ingraham Angle programının (hafta içi 22:00/ET) sunucusudur. Ağa 2007 yılında katkıda bulunanlardan biri olarak katıldı.