İnananlar ve Şüpheciler İçin Bir Tatil | Haberler

Eda

New member
Bu içeriğe erişim için Haberler'e katılın

Ayrıca, hesabınızla ücretsiz olarak seçilen makaleler ve diğer premium içerik için özel erişim – ücretsiz.

E -postanızı girip devam ederek devam ederek, Haberler'un finansal teşvik bildirimimizi içeren kullanım şartlarını ve gizlilik politikasını kabul ediyorsunuz.

Geçerli bir e.

Sorun mu yaşıyorsunuz? Buraya tıklayın.

YENİArtık Haberler makalelerini dinleyebilirsiniz!

Anketler genellikle yanlış bir seçim yapar: ya Tanrı'ya inanırsınız ya da istemezsiniz. Ancak inanç daha karmaşıktır.

13-14 Mart'ta kutlanan Purim'in Yahudi tatili bu gerilimi somutlaştırıyor. Yom Kippur'dan daha kutsal olarak kabul edilir, ancak Tanrı'nın asla bahsedilmediği bir hayatta kalma hikayesidir ve hiçbir açık mucizeler gerçekleşmez.

Yahudi ve Hıristiyan İncil'de bulunan Esther Kitabı'na dayanmaktadır. Akademisyenler İsa'nın Yuhanna 5: 1'deki isimsiz ziyafette kutladığını söylüyor.

Haman'ı kınayan Esther'i gösteren 1865 resmin dağlaması. (Istock)

Çocukken Cadılar Bayramı'nı kutlamadım, bu yüzden Purim yedekti. Bu pervasız bir sevinç tatili. Giyin, içiyorsun ve parti yap. Mardi Gras'ın Yahudi versiyonu için dini bir bahaneydi.

New York Rabbi, Purim'in Yahudi Tatilinin Amerikan tarihinde yankıları olabilir

Fakat şenliğin altında anlam katmanları vardır. Esther parşömenini okuyoruz, gıda sepetleri alışveriş yapıyor ve sadaka veriyoruz. Birçoğu bunu Yom Kippur'un oruç ve dualarından daha kutsal olarak görüyor çünkü sıradan – yeme ve içmeyi manevi amaca dönüştürüyor. Hayatın kaosunda ritüel yapısından daha fazla anlam bulmak da çaba gerektirir.

Ama eğer bu kadar kutsalsa, neden İncil'de Tanrı ve doğaüstü olanların dışarıda bırakıldığı bir kitaba dayanıyor? İsa'nın dirilişi olmadan Paskalya, deniz bölünmeden Fısıh veya Hanuka'nın bir günlük petrolünün sekiz süren petrolünü sildiğini hayal edin. Ne kalacaktı? İlahi müdahale – ve Tanrı – dini bir tatilin amacı değil mi?

Bazıları Tanrı'nın yokluğunun kitabın Fars sansüründen kaçınmak olduğunu öne sürüyor. Diğerleri bunu açık ilahi müdahaleden Tanrı'nın gizli varlığının tarihi nasıl şekillendirdiğini göstermeye kadar kasıtlı bir değişim olarak görüyor. Ya da belki de belirsizliğe olan inancı test ediyor.

Eski Tevrat Scroll

Purim'de İsrailliler, Tevrat'ı mucizeler veya dış baskı olmadan isteyerek kabul ettiklerini teyit ettiler. (Istock)

Talmud, Tevrat'ın Sina'ya kabulünün ilahi zorlamadan etkilendiğini öğretir. Fakat Purim'de İsrailliler, Tevrat'ı mucizeler veya dış baskı olmadan isteyerek kabul ettiklerini – belirsizlik karşısında inanç seçerek tekrar teyit ettiler. Purim, açık bir Tanrı referansının ihmal edilmesinin hem inananların hem de şüphecilerin kendi anlamlarını bulmaları için alan yarattığı bir yol gösterir.

Yahudi bir yetim olan Esther, kimliğini gizler ve kraliçe olur (Esther 2:10, 2:17). Kralın danışmanı Haman, Yahudi halkını yok etmek için araziler (Esther 3: 5-6). Esther'in kuzeni Mordecai, mirasını açıklamaya çağırıyor (Esther 7: 3-6). Kralın uykusuzluğunun tek bir gecesi senaryoyu çeviren bir zincir reaksiyon başlatır (Esther 6: 1). Kral, Yahudilerin kendilerini savunmasına izin veren ve böylece Haman'ın planını engelleyen yeni bir kararname yayınlıyor (Esther 8: 5-11).

Yahudi İsrail yanlısı aktivist, Levililerdeki uyarıların Tanrı'nın kontrol altında olduğunu hatırlatmak

Hikaye, imkansız bir siyasi gerilim gibi ortaya çıkıyor. Esther doğru zamanda doğru yerde. Unutulmuş bir yetim iktidara yükselir. Bir kazanın diğerinin bir ülkenin hayatta kalmasına yol açma ihtimali nedir?

Eğer şansa inanırsam, şans, zamanlama ve insan eyleminde bir masterclass. Eğer Tanrı'ya inanırsam, mucizelerin doğa yasalarını bozması gerekmediğinin kanıtıdır. İnsanlar, siyaset ve hayatın rastgeleliğinde, geçmişte kader olan.

“Lanet olsun Haman” ve “Kutsanmış Mordecai” arasındaki farkı bilmeme noktasına kadar içme geleneği vardır. Bu zehirlenme, iyilik ve kötülük algımızı yıkmaktır. Bir anda kötü adam oynayan aynı insanlar bir başkasında kurtuluş araçlarıdır. İnanç, hepimizin sadece kozmik bir planda rol oynadığımızdır.

Purim için çocuklar geçit töreni

İsrail çocukları 21 Mart 2008'de Netanya'daki Purim Geçit Töreni Festivali için giyinmiş. (Jack Guez/AFP Getty Images aracılığıyla)

Yine de, hayat genellikle hayırsever bir plana meydan okuyor gibi görünüyor. Çocukken, babamın ölümünün derin trajedisini yaşadım. Al Aksa Şehitleri Tugaylar Terör Grubu, İsrail kuzenimi Meir Tamari'yi öldürdü. Son zamanlarda, kayınbiraderim ve yeğenim yıkıcı bir su kazasında öldü. Birkaç ay önce üniversiteden sevgili arkadaşım hayatını aldı. Bu kayıplar rehberli bir kadere olan inancına meydan okuyor ve acıların rastgele olduğunu vurguluyor gibi görünüyor.

Birçok akademisyen, elbette, Purim hikayesinin bir Farsça festivalden veya hayatta kalma hikayelerini yeniden canlandıran eski bir Yahudi geleneğinden evrimleştiğini söylüyor. Edebi tarzı çok mükemmel, neredeyse teatral.

Çocukların öğrenmesi için on emir önemlidir, sadece görmek değil

Yine de, tarih, alegori ya da her ikisi de olsun, görünür rastgelelikte anlam arama mesajı değişmeden kalır.

Ve Purim'in “olup olmadığı”, acımasız zulüm karşısında Yahudi hayatta kalmasının hikayesi mucizevi görünüyor. Mark Twain, Yahudiler katlanırken imparatorlukların nasıl yükseldiğini ve düştüğünün gizemini ünlü bir şekilde düşündü. 18. yüzyıl hükümdarı, Prusya'nın Büyük Kralı Frederick, Tanrı'nın kanıtını istediğinde, doktoru Yahudilerin sürekli varlığına işaret etti.

Hayatımı iki dünya arasında yakaladım: Tanrı'nın tarihi kontrol ettiği inançtan biri ve akıl dünyası, işlerin gerçekleştiği ve daha sonra onları anlamlandırdığımız. Çoğu zaman, seçmem gerektiğini hissediyorum. Purim bana izin vermeyecek.

Hasidik Yahudiler Purim Festivali'ni kutluyor

Hasidik Yahudiler 4 Mart 2007'de New York'ta Brooklyn'deki Purim Festivali'ni kutluyor. (Mario Tama/Getty Images)

Sonuçta, inanç ve şüphe düşman değildir. Onlar aynı anlam arayışıdır. Haham Jonathan Sachs'ın dediği gibi, inanç “belirsizlikle yaşama cesareti”.

Ve Purim benimle tam olarak nerede olduğumla tanışıyor – inanç ve sorgulama, kesinlik ve merak arasında yakalandı.

Daha Fazla Haberler Fikri için buraya tıklayın

Bugün dünya Purim gibi geliyor. Acaba tarihin sadece kaos olup olmadığını, eğer kötü adamlar kazanırsa ve geri kalanımız sadece hayatta kalmaya çalışıyorsa. Ama sonra herkes yaptığında eğilmeyi reddeden Mordecai'yi düşünüyorum. Sessiz kalmak için her nedeni olduğunda konuşan Esther'i düşünüyorum.

Tanrı'nın onlarla birlikte olup olmadığını bilmiyorlardı. Yine de davrandılar. Purim bana bunu öğretiyor.

Mucizeler beklemiyorsun. Kesinliği beklemiyorsun. Sen harekete geçin.

Haberler uygulamasını almak için buraya tıklayın

Purim, tüm cevaplara sahip olmanız gerekmediğini hatırlatır. Sadece soru sormak yeterli. Çünkü mucizelere inansak da inanmasak da, hala nasıl hareket edeceğimize karar vermeliyiz.

Ve belki, sadece belki, gerçekten ihtiyacımız olan tek mucize bu. Ve belki de bu yüzden Purim Yom Kippur'dan daha kutsaldır.

Eli Federman tarafından daha fazla okumak için buraya tıklayın