İç Savaş sırasında insanlık gerçek bir ölüm piyangosu karşısında nasıl zafer kazandı?

Eda

New member
YENİArtık Haberler yazılarını dinleyebilirsiniz!


1864 sonbaharında, Shenandoah Vadisi'ndeki hem Birlik hem de Konfederasyon güçleri kendilerini bir şiddet ve intikam ölümleri döngüsünün içinde sıkışıp kalmış buldular. İç Savaş, insan ruhunun nüansları, trajedileri ve beklenmedik fedakarlıkları ve zaferleriyle doludur. Bu tür iki olay, kazanılamayan bu kanlı döngünün sona ermesine yardımcı oldu.

Ekim 1864'ün ortasında, bir Birlik askeri eski Baptist ilahiyat öğrencisi Er Albert Gallatin Willis'in boynuna deri bir kayış taktı. Mosby'nin Korucuları'nın bir üyesi olan 20 yaşındaki Konfederasyon, dünyada kaldığı son saniyelerde cellatlarıyla yüzleşirken cesurca dua etti.

43. Tabur'un C Bölüğünün veya Mosby'nin Korucularının bir üyesi olarak Willis, çok sayıda çatışmadan ve yürek parçalayıcı kıl payı kaçışlardan sağ kurtuldu. Kendisine izin verildi ve atı günümüzün Ben Venue bölgesindeki karmakarışık evlerin önünde topallayınca başka bir Korucuyla birlikte güneye, Culpeper, Virginia'daki evine doğru yola çıktı.

KORE SAVAŞINDAN HAYATTA KALDIĞI SON ŞEREF MADALYASI, ABD BAŞKANI ŞEREFİNDE YER ALACAK

Yerel bir demircinin çekici ve örsü, şüphelenmeyen iki Konfederasyona doğru ilerlerken yaklaşan Birlik süvarilerinin gürültüsünü maskeliyordu. Sayılardan bunalan isyancılar kavga etmeden teslim oldular ve Albay William Henry Powell'ın karargahına götürüldüler. Powell, günler önce idam edilen bir Birlik askerine misilleme olarak iki adamdan birinin idam edilmesini emretti.



Çavuş William T. Biedler, 16 yaşında, Mosby'nin Virginia Süvari Alayı C Şirketinden çakmaklı tüfekle.


Willis'in büyük ölçüde bilinmeyen öyküsü, Konfederasyon Gizli Servisi ve Amerika'nın özel kuvvetlerinin yaratılmasına ilham veren Birlik İzcileri'nin öyküleriyle birlikte yakında çıkacak kitabımda inceleniyor: “Yenilmeyenler: Lincoln'ün Özel Kuvvetlerinin Anlatılmamış Hikayesi, Mosby'nin Korucuları İçin İnsan Avı ve Amerika'nın Özel Operasyonlarını Şekillendiren Gölge Savaşı.”

Powell, Willis'in dini geçmişini keşfettikten sonra genç Korucu'ya papaz olarak muafiyet talebinde bulunabileceğini söyledi, ancak er reddetti. Powell daha sonra iki mahkuma hangisinin asılacağını belirlemek için pipet çekmelerini emretti.

Willis'in arkadaşı daha kısa çöpü çekti ve gözyaşlarına boğuldu. Şanssız adam, “Bir karım ve çocuklarım var, Hıristiyan değilim ve ölmekten korkuyorum” diye yalvardı. Willis, “Ailem yok, Hristiyanım ve ölmekten korkmuyorum” diye yanıt verdi.

Ne yazık ki Willis idam edilen son kişi olmayacaktı. Onun ardından bir dizi ölümcül cinayet ve intikam geldi.


Çok satan yazar Patrick K. O'Donnell'in İç Savaş hakkındaki yakında çıkacak kitabının adı:


Çok satan yazar Patrick K. O'Donnell'in İç Savaş hakkındaki yakında çıkacak kitabının başlığı: “Yenilmeyen: Lincoln'ün Özel Kuvvetlerinin Anlatılmamış Hikayesi, Mosby'nin Korucuları için İnsan Avı ve Amerika'nın Özel Operasyonlarını Şekillendiren Gölge Savaşı.”


Albay John S. Mosby, Konfederasyon Generali Robert E. Lee'ye Birliğin infazları hakkında bilgi verdi ve şöyle yazdı: “Benim amacım eşit sayıda idamı idam etmek [General George Armstrong] Custer'ın adamlarını ne zaman yakalasam.” Lee, Mosby'nin şiddeti durdurma yaklaşımına katılıyordu.

Böylece, 4 Kasım'da 27 Birlik mahkumunun esir tutulduğu bir tren deposunun önünde Mosby, Lee'nin emirlerini yerine getirmeyi planladı. Her adam şapkasından bir parça beyaz kağıt çıkardı. Yirmi boşluk. Yedi işaretlendi. Şanssız yedili idam edilecek.

Adamlardan birkaçı yüksek sesle dua etti. Her biri dikkatle bir kağıt parçası aldı. Bazıları rahat bir nefes aldı. Diğerleri ise “Aman Tanrım, beni bağışla!” diye bağırdı. Histerik bir davulcu çocuk, büyük bir rahatlama için boş bir not çıkardı. İkinci davulcu çocuk o kadar şanslı değildi.

Genç çocuğun mahkumlar arasında olduğunu duyan Mosby, onun derhal serbest bırakılmasını emretti. Ölümü aldattıklarını düşünen geri kalan 19 adam (diğer davulcu çocuk da hariç tutuldu) biri işareti seçinceye kadar tekrar kura çekti.


Birlik mahkumlarının Albay John S. Mosby'nin Konfederasyon birlikleri tarafından tutulduğu eski tren deposu.  Mahkumların grafitileri hâlâ binanın duvarlarında görülebiliyor.


Birlik mahkumlarının Albay John S. Mosby'nin Konfederasyon birlikleri tarafından tutulduğu eski tren deposu. Mahkumların grafitileri hâlâ binanın duvarlarında görülebiliyor. (Patrick K. O'Donnell)


Konfederasyonlar ayık bir şekilde mahkumları bağladılar ve onları atlara bindirdiler ve Mosby'nin dört adamın vurulmasını ve üçünün asılmasını emrettiği Shenandoah Vadisi'ne doğru yola çıktılar.

FOX HABERİN DİĞER GÖRÜŞLERİ İÇİN TIKLAYIN

Ancak her şey plana göre gitmedi. Mahkumlardan birine dua etmesi için zaman verildiğinde diz çökerken ellerini serbest bırakmayı başardı. Ayağa fırladı, en yakındaki Korucunun suratına yumruk attı ve ormana kaçtı.

Şaşıran Konfederasyonlar geri kalan mahkumlara ateş etti. Tekleme, ikinci bir adamın kaçmasına izin verdi. Konfederasyonlar geri kalan üç mahkumu astı ve birini şu notla süsledi: “Bu adamlar, Albay Mosby'nin eşit sayıda adamlarının Front Royal'de General Custer'ın emriyle asılmasına misilleme olarak asıldı. Ölçü için önlem alın.”

Böylece, 4 Kasım'da 27 Birlik mahkumunun esir tutulduğu bir tren deposunun önünde Mosby, Lee'nin emirlerini yerine getirmeyi planladı. Her adam şapkasından bir parça beyaz kağıt çıkardı. Yirmi boşluk. Yedi işaretlendi. Şanssız yedili idam edilecek.
Mosby'nin adamları geri dönüp olanları açıkladığında, daha fazla adamı idam etmek yerine, Mosby olarak bilinen Gri Hayalet, Birlik Generali Philip Sheridan'a bir mektupla birlikte beyaz bayrak altında Winchester'a bir Korucu gönderdi.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Mektupta Mosby, 700'den fazla mahkumu yakalayıp Richmond'a gönderdiği de dahil olmak üzere durumu ayrıntılı olarak anlattı. Ayrıca, “Bundan sonra elime düşen tüm mahkumlara, durumlarından dolayı nezaketle davranılacak, tabii yeni bir barbarlık eylemi beni isteksizce insanlığa karşı itici bir politika izlemeye zorlamadıkça” da söz verdi.

Korucularından biri Sheridan'dan bir mektupla geri döndü. İkisi de mektubun içeriğini tartışmadı ama misilleme cinayetleri durdu.

PATRICK K. O'DONNELL'DEN DAHA FAZLA BİLGİ OKUMAK İÇİN BURAYA TIKLAYIN



Patrick K. O'Donnell çok satan, eleştirmenlerce beğenilen bir askeri tarihçi ve elit birimler konusunda uzmandır. İç Savaş üzerine yakında çıkacak kitabı da dahil olmak üzere 13 kitabın yazarıdır: “Yenilmeyenler: Lincoln'ün Özel Kuvvetlerinin Anlatılmamış Hikayesi, Mosby'nin Korucuları İçin İnsan Avı ve Amerika'nın Özel Operasyonlarını Şekillendiren Gölge Savaşı” Mayıs 2024'te gösterime girecek. O'Donnell, Felluce Savaşı sırasında bir Deniz piyade müfrezesinde savaş tarihçisi olarak görev yaptı ve sık sık casusluk, özel operasyonlar ve kontrgerilla konularında konuşuyor. DreamWorks'ün ödüllü mini dizisine tarihsel danışmanlık sağladı “Kardeşler grubu” ve BBC, History Channel ve Discovery tarafından üretilen belgeseller.