GERRI WILLIS: Bu Noel'de batı NC'deki ailemi ve arkadaşlarımı düşünmeye devam ediyorum. Amerika da yapmalı

Eda

New member
Bu içeriğe erişim için Haberler'e katılın

Ayrıca hesabınızla belirli makalelere ve diğer premium içeriklere özel erişim – ücretsiz.

E-postanızı girip devam düğmesine bastığınızda, Mali Teşvik Bildirimimizi içeren Haberler'in Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.

Geçerli bir e.

Sorun mu yaşıyorsunuz? Buraya tıklayın.

YENİArtık Haberler yazılarını dinleyebilirsiniz!

Üç ay önce Helene Kasırgası batı Kuzey Carolina'ya indi ve arkasında 53 milyar dolarlık yıkım bıraktı. Bazı tahminlere göre konut stokunun %40'ı hasar gördü. Sayısız sayıda yol, araba yolu ve kırsal şerit yıkıldı. Ama asıl bedel insandı. Yüzden fazla insan, tam olarak 103 kişi, çamur ve moloz nehirlerine kapılarak öldü. Kesin sayıya ulaşmak zor olsa da pek çok kişiden hâlâ haber alınamadı.

Biden yönetiminin Helene'in ardından yaşanan yıkımı hafifletmek için yapabileceğinden daha azını yaptığı kabul edilen bir bilgelik. Ve şikayetçi olmayan Kuzey Carolinalıların, federal hükümetin yeterince çaba gösterip göstermediği konusunda sessiz kalırken kilise gruplarının ve Samaritan's Purse gibi hayır kurumlarının özel çabalarını övdüğünü duyduğunuzda bunun doğru olduğunu biliyorsunuz. Dile getirilmeyen eleştirilerin Kongre'yi rahatsız etmesi gerekir, ancak elbette onlar bu tür uysal kınamalara karşı sağırdırlar.

Bu hikayeyi yakından takip ettim. Ailem, Asheville'in elli mil kuzeydoğusunda, Blue Ridge Parkway boyunca bir dağın zirvesinde yer alan Spruce Pine adlı küçük bir kasabadan geliyor. Bu, bölgedeki çok sayıda topluluktan yalnızca biri, ancak 2.400 nüfuslu bu küçük kasabanın restorasyonunun maliyeti yüz milyonlarca dolar olacak. Tahminen 100 milyon dolarlık en büyük maliyet, fırtına sırasında çamurla kaplanan ve kullanılamaz hale gelen kasabanın su arıtma tesisinin değiştirilmesi için gerekli olacak.

KUZEY KAROLİNA'DAKİLER HELENE'DEN SONRA MÜCADELEYE DEVAM EDERKEN BIDEN AFRİKA'YA 1 MİLYAR DOLAR YARDIM SÖZÜ VERİYOR

İronik bir şekilde, gelişmiş dünyanın tamamı bu küçük, birbirine sıkı sıkıya bağlı kasabaya bağımlı çünkü yarı iletken yongaların, güneş panellerinin ve fiber optik kabloların üretimi için gerekli olan nadir süper saf kuvarsın çıkarıldığı yer burası. Ladin Çamı olmasaydı modern yaşamın çoğu imkansız olurdu.

Fırtına sırasında 89 yaşındaki annem Betty Jean ve kız kardeşim Frankie Spruce Pine'da yaşıyorlardı. Kız kardeşimi kasırga kuvvetli bir fırtınanın yaklaştığı ve önlem almaları gerektiği konusunda uyarmıştım ama o da neredeyse oradaki herkes gibi bu uyarıyı dikkate almadı. Hiç kimse bir kasırganın Blue Ridge Dağları'nın heybetli duvarlarını aştığını görmemişti. Bu, 24 Eylül'de Helene'nin bölgeyi 20 inç yağmurla ıslattığı ve yüksek kuvvetli rüzgarlarla dövdüğü zamana kadardı. Şanslıyım ki ağabeyim, kız kardeşimi ve annemi kurtardı ve malları çok az hasar gördü.

Yine Spruce Pine'da yaşayan kuzenim James, mümkün olan en kısa sürede ailesini Raleigh'de daha güvenli bir yere taşıdı ve sonra geri dönüp kamyonuna malzeme doldurdu ve katliamın içine geri döndü. Pek çok kişi gibi o da sadece yardım etmek istiyordu. Asfalt yollar dağların yamaçlarından aşağı iniyordu ve bu da seyahati neredeyse imkansız hale getiriyordu. Günlerce su yoktu, cep telefonu hizmeti yoktu. Sonunda nasıl gittiğini öğrenmek için James'e ulaştığımda şöyle dedi: “Ağaçlardan ceset seçiyorlar.” Bunun nasıl bir şey olduğunu hayal etmeye çalıştım.

Bu kaybın uzun süredir bölgede yaşayanlarda bıraktığı duygusal yaralar paha biçilemez. Kardeşimin evine taşınan annem, hâlâ “sevdiği biri tarafından ihanete uğramış” gibi derin bir üzüntü hissettiğini söylüyor. Arkadaşlarını, kilisesini, verandasından dağ manzarasını ve orada hissettiği güvenlik duygusunu özlüyor.

Ancak kız kardeşim, en rahatsız edici şeyin toprağa verilen zarar olduğunu söyledi. Yüzlerce dönümlük ormanın kesildiğini, çamurdan bir duvar tarafından biçildiğini görünce şok oldu. Tepkisini anlıyorum. Batı Kuzey Carolina'da zenginliğin nihai ölçüsü, gösterişli kıyafetler veya arabalardan çok topraktır. Oradaki herkes bir dönüm, daha iyisi iki, üç veya daha fazlasını istiyor.

Yıllar önce dedemle birlikte dar ve dolambaçlı bir dağ yolunda av tüfeği sürdüğümüzü, Jeep'inin en dik virajlarda banketlere zar zor tutunduğunu hâlâ hatırlıyorum. Ön ayağı tüm macerayı bir roller-coaster yolculuğuna dönüştürdü. Bir cipten dağın yamacından aşağı düşmenin olası sonuçlarını anlayamayacak kadar gençtim, kıkırdadım. Frenleri sıktı ve çok güzel bir görüş noktasında durdu ve şöyle dedi: “Buradan şu tepeye kadar bu arazinin sahibiyiz.” Manzaraya baktım, baş döndürücü ve hareketsiz, yaz pusunun ortasında uzaktaki tepeyi seçebiliyordum. Onun buranın “bizim” olduğunu söylediğini duyduğumda gururumun okşandığını hatırlıyorum. Dokuz yaşında bir çocukken toprak sahibi olmayı hiç düşünmemiştim ama başlamaya kesinlikle istekliydim.

Ailemizin batı Kuzey Carolina'daki kökleri en az yedi nesil öncesine dayanıyor. Ablamın Ancestry.com'da yaptığı araştırma hiç tahmin edemediğim bir gerçeği ortaya çıkardı: Kurtuluş Savaşı'ndan sonra askerlik karşılığında bize verilen topraklara yerleştik.

Fırtına sonrasındaki haberlerimizi izlerken bu anılar aklıma geldi. Kendi Fox Weather ağımız, fırtınayı, hasarı ve etkilenenleri kurtarma ve yeniden inşa etme çabalarını inatla bildirdi. Muhabirlerimizin hayatım boyunca tanıdığım küçük kasabaların (Swannanoa, Burnsville, Blowing Rock) adlarının yürek parçalayıcı olduğunu söylemelerini dinlemek.

FOX HABERİN DİĞER GÖRÜŞLERİ İÇİN TIKLAYIN

Ama özellikle Noel zamanında düşünmeye devam ettiğim konu Ladin Çamı'dır. İşletme sahipleri, seçilmiş yetkililer, arkadaşlar ve aile, buradaki toparlanma çabalarına ilişkin en son gelişmeleri paylaşmak için ulaşmaya devam ediyor. David Niven, DT'nin şehir merkezinin demir noktası olan ve Toe Nehri fırtına sırasında kıyılarından sıçradığında yıkılan Blue Ridge Java'nın sahibidir. Kendisi ve eşi Tricia'nın mayıs ayında yeniden açılabilmesi için dua ediyor ancak daha kat etmesi gereken uzun bir yol var.

Kayıplarının toplamı 600.000 dolardan fazla ve yeterince büyük, düşük maliyetli bir kredi almak onun için imkansız görünüyor. Küçük İşletme İdaresi'nin kredi parası bitti. Altı bin başvuru sahibi Ticaret Odası'ndan bir avuç kredi almaya çalıştı. Kazananlar çekilişle belirlendi. Niven onlardan biri değildi. Bu arada geçici çözümler bulunmasına rağmen su tesisatı değiştirilmedi. Suyun içilmesi güvenli kabul edildi, ancak birçok insan yine de şişelenmiş suyu yudumlamaya devam ediyor.

Niven, “Batı Kuzey Carolina'nın toparlanması için bedava para gerekecek” diyor.

DT'nin Spruce Pine, NC'deki Blue Ridge Java'sı Helene Kasırgası'ndan sonra çekilmiş. Kahvehane şehir merkezinin demirbaşıdır.

Devlet yetkilileri bunu öngörmüştü ve 10 Aralık'ta eyaletin seçilmiş temsilcilerinden oluşan bir delegasyon, toparlanma ve yeniden inşa için fon sağlamak üzere 25 milyar dolar istemek üzere Washington'a gitti. Her ne kadar Noel'den önce harcama onayları almayı umut etseler de Temsilciler Meclisi'ndeki Kongre temsilcileri hükümetin kapanmasını engellemeye odaklanmıştı. Cuma günü onaylanan Meclis paketi, 14 Mart'a kadar hükümete fon sağlıyor ve ayrıca Helene'nin vurduğu altı eyalete afet yardımı sağlıyor. Bu bir başlangıç ama Kuzey Carolina'nın derin ihtiyacını karşılamaya yetmiyor.

Sıcaklıklar düştükçe Batı Kuzey Carolina'da çadırlarda yaşayan insanların olduğu yönünde haberler gelmeye devam ediyor, ancak yetkililer raporların yanlış olduğunu söylüyor. Yine de konut kritiktir. Kuzey Carolina Eyalet Temsilcisi Dudley Greene, para istemek için Washington'a giden temsilcilerden biriydi. “Acil yiyecek ve suya olan ihtiyacımızdan vazgeçerek barınmaya yöneldik. Bu büyük bir endişe. Bir hafta önce altı derecelik bir gece yaşadık” dedi. Ve her zaman olduğu gibi, ihtiyacı daha da acil hale getiren şey pratik sorunlardır. Greene, FEMA'nın otel kuponu programının, yakınlarda çok az sayıda açık otel bulunması ve mevcut olanların da bölgede işi olan insanlar için çok uzakta olması nedeniyle bu kadar yararlı olduğunu söylüyor.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Tabii ki soru şu: Bir sonraki yönetim ne yapacak? Seçilen Başkan Yardımcısı JD Vance, Aralık başında (6 Aralık) Fairview, NC'yi ziyaret ederek yardım sözü verdi. “Seni unutmadık” dedi.

Sadece sözünü tutmasını umabilir ve bu Noel'in ardından bölgenin fazlasıyla hak ettiği yardımı alacağı bir 2025 yılı gelmesi için dua edebiliriz.