DAVID MARCUS: Yahudi babam bana Noel'i sevmeyi nasıl öğretti?

Eda

New member
YENİArtık Haberler yazılarını dinleyebilirsiniz!

Büyüdüğümde her yıl Noel çorabımın içinde bir portakal vardı. Hatırlamadığım bir olayı anıyordu: Yahudi babam ve Katolik annemin yeni evli oldukları ve bana başka bir şey alamayacak kadar parasız oldukları ilk Noel'im.

Herhangi bir şey hatırlayabildiğimde koşullar daha iyi hale geldi ve babam için yılbaşı gelenekleri ve süsleri bir tür takıntı haline geldi. Hiçbir zaman din değiştirmemiş olsa da, din değiştirenlerin coşkusu sayesinde Noel sevincinin mimarı oldu.

GRAHAM AİLESİNİN YILBAŞI GELENEKLERİ

Babam, evdeki Noel ağacının uzaydan çıplak gözle görülebilmesi gerektiği görüşündeydi. İrlandalı Katolik annem bile “Gerçekten mi? Daha fazla ışık mı var, Bobby?” Cevap her zaman şuydu: “Evet, daha fazla ışık, Suze.”

10 yaşıma kadar Noel arifesinde, oturma odasındaki ağaç hala orman çamı kadar çıplakken yatağa çekilirdim. Teyze ve amcalarımın mırıldanmaları, tıngırdayan yumurta likörü bardakları ve aşağıda Bing Crosby'nin alçak tonlaması arasında uykuya dalmakta zorlanırdım.

David Marcus (ortada), Yahudi babası Bobby'den (sağda) Noel'i küçük kardeşi Jon (solda) için nasıl özel kılacağını öğrendiğini hatırlıyor.

Sabah uyandığımda işte oradaydı, ağacımız göz kamaştırıyordu, yanıp sönüyordu, o kadar ışıkla parlıyordu ki Musa onu Tanrı sanabilirdi. Ama övgüyü alan asla babam olmadı; ağacın büyüsünü yapan elbette Noel Baba'ydı.

Ben 10 yaşındayken küçük kardeşim doğdu ve inanılmaz bir şey oldu. Noel arifesinde, Jon yatağına yatırıldıktan sonra, ailemle birlikte ayakta kalmaya ve onun için ağacı süslemeye davet edildim.

Yetişkin akrabalarım politikayı ya da önceki hafta sonu Eagles maçını tartışırken, babam bana adım adım önce boncukları, sonra ilk ışıkları, sonra çelengi, sonra başka ışıkları ve son olarak da süsleri gösterdi. portakalın o ilk zavallı Noel'i için annem tarafından ev yapımı.

David küçük kardeşini Noel büyüsünü kimin getirdiğini sorgulamaması konusunda uyarıyordu.

David küçük kardeşini Noel büyüsünü kimin getirdiğini sorgulamaması konusunda uyarıyordu.

Çocukluğumun geri kalanında, muhtemelen bir oyuncak Star Wars At At dışında, Noel'in en güzel yanı o sabahlar kardeşimin gözlerindeki neşeyi, şaşkınlığı ve merakı yaratmaya yardımcı olmaktı.

Jon büyüyüp akıllandıkça, oturma odamızı her yıl Macy'nin tatil penceresine dönüştürenin Noel Baba olduğundan şüphe etmeye başladı. Ona asla açıkça yalan söylemek istemedim ama şüphelendiğinde babamın bana söylediklerini ona anlatırdım.

“Noel'e bu kadar yaklaştığımızı söylediğinizi Noel Baba'nın duymasını isteyeceğinizi sanmıyorum,” diye ciddi bir şekilde uyarırdı. “Bu büyük bir hata olabilir.” Ben de bu yaklaşımı küçük kardeşime ve onlarca yıl sonra oğluma uyguladım.

Bugün, sanırım babamın aşırı Noel ruhu, sevdiklerinin mutlu, hatta neşeli olduğunu görmenin sevincinden kaynaklanıyordu.
Ben de bu sıralarda Katolik olarak vaftiz edildim. Annem ve babam bana her iki geleneği de öğretmişlerdi ve 10 yaşıma geldiğimde birini ya da diğerini seçmeyi bana bırakmışlardı. Yahudi babamın İsa'nın doğuşunu neden bu kadar çok sevdiğini o zamana kadar merak etmeye başlamamıştım. Rabbi ve Kurtarıcısı değil.

FOX HABERİN DİĞER GÖRÜŞLERİ İÇİN TIKLAYIN

Bu soruyu hala tam olarak cevaplayamıyorum ve annem ve babamın ikisi de vefat ettiği için soracak kimse kalmadı. Bugün, sanırım babamın aşırı Noel ruhu, sevdiklerinin mutlu olduğunu görmenin sevincinden kaynaklanıyordu. Mutlu bile.

Ve bu, harika olarak nitelendirdiğimiz, Yahudi ebeveynler tarafından yetersiz imkanlarla doğan çocuğun doğumunun, onun tanrısallığını henüz kabul etmemiş olanlar arasında bile bir kutlama nedeni olduğunun gerçek bir kanıtıdır.

Çünkü bizim için kutsal yazılara uygun olarak bir Oğul doğdu ve babamız için gerçekten önemli olan tek şey baba olmaktı. Noel, İsa'nın doğuşu olmaktan çok, kutsal aile bağlarının kutlanmasıydı.

İlk Noelimden yarım yüzyıl sonra oğlumun çorabına her yıl bir portakal veriliyor. O da benim gibi dedesini çok özlüyor ama aynı zamanda ona benziyor.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Aralık ayı boyunca beni rahatsız etti, “Anneme ne alacağız?” Babam gibi oğlum da başkalarının, babamın Noel ağacı kadar parlak sevinç gülümsemeleriyle aydınlandığını görmekten en çok zevk alıyor gibi görünüyor.

Bu Noel Arifesinde, geniş ve derin Amerika'da, çocukların uyuduğu topraklarda, soğuk karanlık gökyüzü altında, benim gibi babalar, sabahleyin harikalar yaratmak için çabalayacaklar. Deneyen herkes başarılı olacaktır.

Bu yüzden benden ve babamdan size çok mutlu bir Noel diliyorum.

Ve unutma, Noel Baba hakkında söylediklerine dikkat et.

DAVID MARCUS'TAN DAHA FAZLASINI OKUMAK İÇİN BURAYA TIKLAYIN